Pharmaflight Nemzetközi Tudományos és Szolgáltató Központ

Debrecen, Reptéri út
2014 engedélyezési és kivitelezési terv, megvalósult

A  tervezett cégközpont fő funkciója oktatási épület. A beléptetés ellenőrzéséhez és a céges járművek tárolása céljából a telek főbejáratához terveztünk egy kisebb portaépületet. A főépület 3 fő részből áll, a szimulátorcsarnok ipari épületrészéből, a kiszolgáló és oktatási funkciókat magába fogadó központi részből,  és egy kisszériás gyógyszergyártási épületrészből, ahol az épületben folytatott orvosi vizsgálatok kutatási eredményei alapján különféle, elsősorban a repülésbiztonságot segítő gyógyszerek kifejlesztésére és gyártására adódik lehetőség.

Az utasszállító repülőgépek pilótáinak a repülési alkalmassági feltételek igazolásához rendszeres műszaki és egészségügyi vizsgákon kell megfelelni, melyek során élethű, mozgó repülőgép szimulátorokon tesztelik őket. Az egészségügyi vizsgálatokra érkezők részére az épület középső részében egy 20 ágyas vizsgálati részleg létesült. A vendégek kiszolgálását a földszinten egy melegítőkonyha és étterem, a pinceszinten férfi-női öltözőkkel felszerelt fitnesztermek, szaunák és masszázsszoba segítik. Az első emeleten kapott helyet az orvosdiagnosztikai részleg, korszerűen felszerelt terhelési vizsgálóval, rendelővel, öltözőkkel. A második emeleten az oktatási-képzési helyiségek és a menedzsment irodái találhatók.

A szimulátorcsarnokban 4 db ún. „fullflight” mozgó repülési berendezés elhelyezése lehetséges, melyből jelenleg 2 db működik. A gyakorlati vizsgára jelentkező pilóták a szimulációs repülés előtt kiscsoportos oktatás formájában kapják meg a szükséges ismereteket, ezután az erre a célra tervezett tárgyalókban elemzik ki a repülési tapasztalatokat a vizsgáztatást végző szakoktatók jelenlétében.

A gyógyszerészeti épületrész nyaktaggal kapcsolódik a főépülethez. A földszinten a kapszula és tablettagyártáshoz kapcsolódó technológiai helyiségek és az itt dolgozók fekete-fehér öltözői vannak. Az első emeleten találhatók a gyógyszerkémiai részleg kutatási laborjai és gyógyászati kutatók irodahelyiségei, tárgyalói.

A homlokzatokon markáns elem az árnyékoló lamellák megjelenése. Az egyenletes természetes megvilágítást a szimulátorcsarnokban úgy kellett biztosítani, hogy a berendezéseket közvetlen napfény ne érje. Ezt a kialakítást a többi épületrészre is egységesen kiterjesztettük. A lamellák tervezett led-csíkos megvilágítása nem valósult meg. Az épület belsőépítészei a kivitelezés időszakában a megrendelő külön megbízása alapján dolgoztak. A gépészeti rendszerek megfelelően kiszolgálják az összetett technológiai igényeket. A teljes hűtés-fűtésrendszer gázenergia nélkül, hőszivattyús rendszerrel működik, melynek működését a lapostetőn egy 130 kW-os napelemes kiserőmű segíti.  A tervezett főépület összes hasznos alapterülete 5356 m2.

Vezető tervező: Lőrincz Attila

építész munkatársak: Papp Mátyás, Horváth László, Urbán Boglárka, Tóth Viktória (Érték-Forma Bt.)

BELSŐÉPÍTÉSZ TERVEZŐ: PONT 5 STÚDIÓ

fotók: Bujnovszky Tamás