Abelon–borászat

Soponya, Tarnócapuszta
2016 engedélyezési terv

A tervezési feladat egy korszerű technológiai berendezésekkel felszerelt szőlőfeldolgozó és borászati épületegyüttes létesítése volt. A tervezési helyszín szomszédságában felújított kúriaépület már kulturált szálláslehetőséget kínál a borturizmus vendégköre számára, melyet jól kiegészít a területre tervezett új szőlőtelepítés és a borfeldolgozó egymáshoz kapcsolódó épületegyüttese, valamint a környező majorsági épületekben működő mezőgazdasági funkciók (terménytárolók, haszonállattartó istállóépületek). A vendégek borkóstolása számára tervezett melegítőkonyhát is tartalmazó vendéglátó főépület a parkoló felé és a kóstolóudvar irányába is kinyitható nyári időszakban. A borászat iránt érdeklődők részére innen indulva egy előre megtervezett sétaút során a borkészítés technológiai folyamatai is részletesen bemutathatók. Az épületegyüttes fő érdekessége, hogy külön épületekben kaptak helyet az egyes borászati technológiai műveletek: a tartályos érlelés és bortárolás, a hordós érlelés, a borászati vezető és laborja, valamint a palackozás és készáru raktározás funkciói. Az épület cca. 400 HL kapacitású, melyben az épület környezetében termett és vásárolt szőlőtételek feldolgozása valósul meg, hasznos alapterülete: 446 m2.

Vezető tervező: Lőrincz Attila

építész munkatárs: Horváth László (Érték-Forma Bt.)

Építészek Fejérben 2017 – Fejér Megyei Építészek Kamarájának kiadványa – aktuális munkák